• darkblurbg
 • darkblurbg

De zomer is begonnen!

M-Foto, Fotocursussen, fotoworkshops, leren fotograferen
Gepubliceerd op: 22-06-2024

De zomer is de periode van het jaar vol helder licht, zwoele temperaturen (hopelijk krijgen we er nog wat) en prachtige luchten. Een periode dus van eindeloze fotografische mogelijkheden! Tijd om vaker of misschien wel elke dag met jouw camera op pad te gaan of met jouw camera te experimenteren! Maar fotograferen in de zomer kan ook een behoorlijk aantal uitdagingen met zich meebrengen. De zon kan zo intens zijn, waardoor jouw opnamen vervaagd worden of dat er ongewenst contrast ontstaat in je foto. Door de hitte kan het lastig zijn om midden op de dag buiten te fotograferen. En het bedenken van interessante onderwerpen die echt de essentie van de zomer weergeven, kan een hele opgave zijn. Laat je inspireren door een aantal tips voor jouw zomerfotografie en voordat je het in de gaten hebt ben je al lekker aan de slag!

Maak prachtige zomerfoto's     

Als je prachtige zomerfoto's wilt maken is het kijken naar het licht het uitgangspunt – en dat begint in de zomer door goed op de zon te letten.   

* Staat de zon helder aan de hemel?

Een heldere hemel produceert hard en contrastrijk licht dat perfect kan zijn voor architectuurfoto's, silhouetfoto's of straatfotografie.

* Zijn er wolken?

Wolken verspreiden het licht, waardoor een zachte en vaak gelijkmatige verlichting ontstaat die perfect kan zijn voor bv portretfotografie, landschappen maar ook bloemenfoto's.

* Kies je sfeer door het tijdstip van de dag

Door vroeg in de ochtend of juist laat in de middag (het uurtje gouden) te fotograferen heb je zachter licht en zal het licht wat goudkleurig zijn dat langere schaduwen creëert en veel details van het onderwerp onthult.

Als de zon echt ondergaat dan is het helemaal een spektakel van warm licht met veel warme tinten. Blijf nog even staan ​​dan totdat de zon echt helemaal onder gaat om al die kleine zonsondergangmomenten te pakken. Je zult zien hoeveel verschillende sferen/tinten je in die ene foto kunt ervaren alleen door de verandering van het licht.

Let in deze situatie goed op je witbalans. De “Auto” stand zal de kleuren afvlakken maar de stand “daglicht” de kleuren intenser maken. Probeer de verschillende standen van de Witbalans maar eens, zie de foto hieronder wat een andere sfeer dit kan geven in je foto.

 

Fotografeer een week lang hetzelfde onderwerp                                                            

Dit zomerse fotografie-idee is een geweldige manier om je fotografische vaardigheden te verbeteren, vooral je begrip van

de belichting van de foto, sfeer in de foto en standpunt.                                                                            

 • Kies een onderwerp, zoals een bloemsoort, een boom, een auto, een landschap of een persoon.
 • Vervolgens fotografeer je datzelfde onderwerp keer op keer, elke dag, een week lang.                      
 • Probeer de tijd en het weer te variëren, zodat je elke dag voldoende unieke kansen krijgt als je aan het fotograferen bent.                                                             
 • Gebruik niet elke dag dezelfde belichting en instellingen maar probeer eens wat dingen uit zoals variëren in scherptediepte (diafragma), de foto onderbelichten of juist overbelichten , een andere witbalans te gebruiken en met jouw standpunt te spelen. 

 

Lichtjes in de avond                                                                                                                           

Ik ben een absolute liefhebber van mooi avondlicht vooral als het gecombineerd wordt met kunstlicht! In de zomer gaat de zon laat op de dag onder, maar zullen de avonden behaaglijk zijn dus ben je wellicht bereid laat buiten te blijven, zeker als je vakantie hebt. Net na de zonsondergang komen we zoals het in de fotografie genoemd wordt in het blauwe uurtje. Heel bijzonder in dit uurtje is dit magische omgevingslicht te combineren met kunstlicht.   

Waarom?                                                                                                                                                                                                                                                      Het omgevingslicht is koel van kleur en het kunstlicht is warm van kleur. Een tegenstrijdigheid in de kleur van deze 2 lichtsoorten dat een spannend resultaat kan brengen.       

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel…..houd er echter rekening mee dat de verlichting in deze periode vrij beperkt is. Als je de foto uit de hand wilt nemen dan dien je jouw diafragma aanzienlijk te vergroten (=lager getal instellen) en jouw ISO aanzienlijk te verhogen (hoger getal instellen) om scherpe, goed belichte resultaten te krijgen.      

Wellicht is dit het moment om eens met statief te gaan werken dan kun je de ISO verlagen (= lager getal instellen) en het diafragma verkleinen (= getal verhogen). Jouw camera staat op statief dus een langere sluitertijd is dan geen probleem.        Let op: in deze situatie de beeldstabilistatie uit zetten!!!

 

Silhouetten fotograferen                                                                                                                                                                                                                  Silhouetten trekken altijd de aandacht van de kijker – en als je een silhoueteffect kunt combineren met een zomerlook kan dit een heel apart effect geven. Een oranje silhouet kun je vrij eenvoudig in de zomerperiode maken.   

 • Het geheim is om het precies goed te timen en daarbij maak je gebruik van de vroege ochtenden of late avonden, wanneer de zon laag aan de horizon staat.   
 • Positioneer jezelf zo dat het onderwerp tussen jou en de heldere hemel staat, het licht komt daarbij recht in je camera, dus je fotografeert met tegenlicht.   
 • Zorg er bij het fotograferen van silhouetten ook voor dat je de achtergrond belicht. Hierdoor wordt je onderwerp op de voorgrond (ultra)donker, terwijl de lucht er prachtig levendig uitziet.    
 • Aarzel niet om te experimenteren met verschillende standpunten en de helderheidsniveaus aan te passen totdat je het magische evenwicht hebt bereikt tussen onderwerp en omgeving.                                                                                                       
 • Probeer creatief te zijn door ook eens silhouetten te maken van bv dieren in het bos, mensen in een omgeving (dus niet alleen maar aan de zee, maar bv in een stad), bloemen, boten of alledaagse voorwerpen.

Tot slot                                                                                                                                                                                                                     

 • Bedenk altijd dat licht in de fotografie essentieel is voor een topfoto.                                   
 • Schenk daarom aandacht aan de zon, de wolken, de magische gouden en blauwe uren en de nacht.

Ik wens jou volop zomerfotografieplezier waar je ook bent op deze aardbol!